Det astronomiska uret

Det astronomiska uret

"Det var en solig sensommardag när vi samlades, 19 SDS Seniorer, utanför Domkyrkan i Lund för att få en guidning där.

Prick kl 11 kom vår guide Anita Larsson och hälsade oss välkomna. Hon började där med att berätta att Dom är en förkortning av latinets Domus Dei, dvs Guds hus och att det bara är i ett biskopsstift som det finns en Domkyrka.

Vi bjöds sen in i Domen och fick tränga oss igenom en större samling grå och svarta kostymer, säkerhetsfolk från både Stockholm och Vatikanen (!) samt representanter för Svenska Kyrkan, för att komma in. Man förbereder Påvens besök i slutet av oktober. Vi fick komma in utan legitimation,  såg väl rätt harmlösa ut! Hade dessutom egen säkerhetschef.

Det är mycket fakta, namn och årtal i berättelsen om en sådan här byggnad, men Anita levandegjorde det verkligen. Engagerat, kunnigt och humoristiskt!

Några strödda fakta: Domkyrkan började byggas på 1100-talet efter att Lund blivit säte för Nordens biskop. Kryptans högaltare invigdes 1123 och kyrkans högaltare 1145. Byggmaterialet är sandsten från Höör. Stenen drogs på vagnar av oxar därifrån till Lund. Det tog 2 dagar och det kom 10 vagnar dagligen fram till kyrkan var färdig.

Sen var det skickliga stenhuggare från Tyskland och Italien som byggde den. Den är byggd som en basilika  i romansk stil.  Efter reformationen, den danska , eftersom Lund var danskt vid denna tid, förföll kyrkan och den har genomgått många renoveringar sen dess. De mest omfattande genom CG Brunius i mitten på 1800-talet och sen av Helge Zettervall efter 1860. Det är han som rev de medeltida  tornen och skapade det som vi idag kallar ”Lunnapågar”.  S:t Laurentius är kyrkans ena skyddshelgon. Han dog martyrdöden 10 augusti 258 i Rom och rostades på ett halster. Domkyrkan har ett halster som sin logga S:t Lars lär ha bett om att bli vänd efter halva tiden på halster, därför är han även humorns skyddshelgon. Galghumorns skulle jag vilja säga! Det andra skyddshelgonet är jungfru Maria.I kryptan, som faktiskt är den del som är nästan helt orörd sen den byggdes, fick vi bl a höra historien om jätten Finn. Bl a varför han inte längre är en jätte.

Avslutningsvis berättade Anita om det berömda astronomiska uret och vi fick så se det i aktion vid 12 slaget.

För de som sen ville, kunde man delta i en kort middagsbön. Efter all denna andliga spis, gick vi genom Lundagård till Kulturkrogen för den lekamliga.

Det blev en trevlig förmiddag i Lund för oss tillresta ”utbölingar” och jag personligen har fått en ny mer levande bild av Domen tack vare Anita som verkligen älskade att förmedla dess historia till oss."

Text: Karin Sixtensson

Klicka på bilderna om ni vill se dem i större format

Senaste kommentaren

20.04 | 18:17

Kära goa Ingrid.. Många samtal och diskussioner har det blivit tidigare år som ibland lett till en artikel i SDS om händelser i Lunds kommun. Kramis Pip

01.03 | 14:53

Hej, är samordnare för en tänkt tur med S/S BORE våren 2022. Intresserade är Flottans män, Svenska Flottans Reservofficersförbund, Malmö Sjöfartsförening samt ytterligare någon förening.

08.01 | 09:33

Hör av dig på lund62@gmail.com

07.01 | 20:47

Bäste Göran
Jag vill så gärna prata med dig om Antoon...
G

Dela den här sidan