Christer Borg på Kronprinsen

Christer Borg

Christer Borg

-Jag vill att det ska stå en flygel på scenen, en vit, sa Sven Bertil Taube till restaurangchefen när han skulle ha show på restaurang Kronprinsen.

-Ordnar vi, sa restaurangchefen.

- Och på den ska den ska det stå en blomma med långt skaft.

- Ordnar vi.

- I en hög vas, en kinesisk vas.

- Önskas någon särskild dynasti?

Anekdoten om den petige Sven Betil Taube drog Christer Borg när han berättade om sin nya bok om restaurang Kronprinsen för SDS seniorklubb.

Kronprinsen byggdes av storbyggmästaren Hugo Åberg på den plats där kronprinsens husarer hade haft sina kaserner och där senare dansstället Aveny låg. När Aveny brann ner trädde Åberg in och började bygga sin vision Kronprinsen som skulle bli som ett samhälle där människor skulle kunna leva hela sitt liv: Där fanns affärer, läkare, kyrka, restauranger med mera.

Den 31 oktober 1961 invigdes restaurang Kronprinsen – innan höghusdelen var färdigbyggd.

I början var det inte så mycket krogshow utan mera varieté: Jonglörer, akrobater, akrobater, lindansare omväxlande med musikinslag.

Men snart började showartisterna dominera. Det var Karl Gerard som blev den förste att inleda den utvecklingen som fortsatte med till exempel Hasse å Tage som kom dit med revyn Lådan där klassikern ”Var i helvete har dom för sig in i banken efter tre” ingick. Den hade urpremiär på Kronprinsen.

Christer Borg berättar och visar bilder på alla artister och revyer som underhållet på Kronprinsen.

Det är en lång lista. Povel Ramel, Magnus och Brasse, Lill Lindfors. Jesper Parnevik, familjen Neumann, Alice Babs, Sven Amundsen och så vidare.  Ofta var det shower som hade spelats på Berns i Stockholm som sedan fortsatte på Kronprinsen.

Med tiden började skånska artister dominera. Det var Östen Warnerbring, Eva Rydberg, Nisse Ahlrot, Jan Malmsjö med flera. Men en sådan uppsättning som ”After Dark” uppträdde sex månader i sträck.

Bland alla de artister som gästade Kronprinsen skattar Christer Borg Judy Garland som sjöng där 1969, inte lång tid före sin död. Östen Warnerbring var de som uppträdde mest medan Anita Lindblom var den mest besvärliga, sa Christer.

Men upprepade ägarbyten och ekonomiska besvärligheter gjorde att det började gå utför. Krogen blev disko på 90-talet och i mitten av årtiondet kom konkursen.

Vid pennan: Håkan Thorsson

Senaste kommentaren

20.04 | 18:17

Kära goa Ingrid.. Många samtal och diskussioner har det blivit tidigare år som ibland lett till en artikel i SDS om händelser i Lunds kommun. Kramis Pip

01.03 | 14:53

Hej, är samordnare för en tänkt tur med S/S BORE våren 2022. Intresserade är Flottans män, Svenska Flottans Reservofficersförbund, Malmö Sjöfartsförening samt ytterligare någon förening.

08.01 | 09:33

Hör av dig på lund62@gmail.com

07.01 | 20:47

Bäste Göran
Jag vill så gärna prata med dig om Antoon...
G

Dela den här sidan