Studiebesök på Residenset 1 juni 2015

I måndags 1/6, var det dags för den sedan länge bokade visningen av Malmös Residens.

Prick kl 13 öppnade husfrun Matilda Starkner dörrarna för oss och vi fick en introduktion om Residensets historia i hallen där porträtten av Karl X Gustav, Oscar den I och hans söner Karl XV och Oscar II hänger. Alla har sin del i husets historia.

När Skåne, Blekinge och Halland blev svenskt, bestämde Karl X Gustav att Malmö skulle bli säte för generalguvernören, motsvarande landshövdingen idag, och den förste generalguvernören, fältmarskalk Gustav Otto Stenbock inrättade sig i ett av de hus som Residenset består av, det s.k Kungshuset.

Först år 1732 kom Residenset att få det utseende som det har i dag. Det var dåvarande landshövdingen Johan Cronman som skapat det av Kungshuset och det intilliggande huset efter egna ritningar. Idag bor inte landshövdingen i själva Residenset, utan i ett annex som ligger på innergården, en tjänstebostad som varje ny landshövding får möblera med egna möbler.

Från hallen gick vi in i Kungsrummet som kom till användning senast den 4 maj då Kungen och Kronprinsessan besökte Migrationsverket i Malmö. Ett ganska dystert rum med tjocka pansarglasfönster. Där fick vi inte fotografera av säkerhetsskäl!

Vi tog oss sen upp till andra våningen via den vackra trappan och Matilda berättade att i matsalen hade man för några år sedan upptäckt ett fint gammalt innertak under det dåvarande. Det var nu framtaget och restaurerat. Mycket vackert!

De fyra rummen utmed Stortorget ligger i svit och är alla i olika färger, vackra rofyllda färger. Något helt annat än Kungsrummet! En upplevelse !

Det skulle varit häftigt att få gå ut på den berömda balkongen, den som hölls fast av endast 2 skruvar när  Nordens  tre konungar stod på den den 18 december 1914 vid Trekungamötet.  Det kunde gått illa den gången! Men det fick räcka med en bild inifrån salongen.

Illa gick det däremot för Karl XV som kom till Malmö i september 1872 efter en resa i Tyskland. Hans hälsa var inte den bästa och han dog här den 18 september. Rummet han dog i är numera en salong, men som ett minne av kungen har man där hängt en tavla målad av honom själv.

Mycket fin konst, vackra mattor och kristallkronor  fick vi se och Matilda Starkner berättade trevlig och engagerat om både Residenset och sin uppgift som husfru. Som avslutning bjöds vi på  kaffe med småkakor och fri sittning i salongerna!

Vi kände oss verkligen som prominenta gäster och alla var överens om att det var ett lyckat besök i huset vi ofta går förbi, men nu också varit inne i.🙂

Karin Sixtensson

 Ett bildspel från besöket kan ni se här http://www.sdsseniorklubb.se/73107854

Senaste kommentaren

20.04 | 18:17

Kära goa Ingrid.. Många samtal och diskussioner har det blivit tidigare år som ibland lett till en artikel i SDS om händelser i Lunds kommun. Kramis Pip

01.03 | 14:53

Hej, är samordnare för en tänkt tur med S/S BORE våren 2022. Intresserade är Flottans män, Svenska Flottans Reservofficersförbund, Malmö Sjöfartsförening samt ytterligare någon förening.

08.01 | 09:33

Hör av dig på lund62@gmail.com

07.01 | 20:47

Bäste Göran
Jag vill så gärna prata med dig om Antoon...
G

Dela den här sidan