Arkivet lever vidare

För cirka tio år sedan var framtiden för Sydsvenskans arkiv oviss och det oroade Joakim Berglund som då var bildchef på tidningen. Tidningsbranschen var i gungning på grund av Internets intåg och lönsamheten blev allt sämre. Dessutom hade Sydsvenskan planer på att flytta till nya lokaler där det inte skulle finnas plats för pappersarkivet. I detta läge erbjöd sig Joakim att sluta på tidningen och starta ett eget företag för att ta hand om arkivet och sälja bilder och annat material.

Detta berättade Joakim för en grupp SDS-seniorer med vänner som besökte Bilder i Syd i Landskrona den 21 januari 2020. Från början höll företaget till i Malmö, men flyttade till Landskrona efter Sydsvenskans köp av Helsingborgs Dagblad. HD:s gamla pappersarkiv skulle också föras över till Bilder i Syd och helsingborgarna tyckte att det var väl långt till Malmö. I den vevan bestämde sig Landskrona kommun för att satsa på att bli ett centrum för fotografi, och för tre år sedan fick Bilder i Syd lokaler mitt i stan i Tyghuset.

Bilder i Syd har digitaliserat uppskattningsvis drygt 100 000 bilder. Det tar tid när varje bild ska hanteras manuellt, men andra möjliga lösningar börjar komma. Joakim berättade att det finns ett isländskt företag som erbjuder sig att ta hand om digitaliseringen av gamla bildarkiv, inklusive texten på baksidan som beskriver bilden. Det kostar inget för tidningen, men villkoret är att islänningarna får behålla pappersbilderna och sälja dem, t ex på Tradera. Svenska Dagbladet har nappat men Sydsvenskan ställer sig än så länge avvaktande.

Hur många bilder finns det då i arkivet? Det är det inget som vet. Kanske 10 miljoner? Här finns i alla fall bilder från Sydsvenskan, Kvällsposten, Arbetet och Helsingborgs Dagblad. Dessutom finns här en del mindre bildarkiv som Sydsvenskan köpte in, framför allt mot slutet av 1900-talet.

Förutom bildarkiven finns här även Sydsvenskan/Kvällspostens textarkiv med klipp och diverse artikelregister, mikrofilmade tidningar och läggen med inbundna tidningar.

Bilder i Syd anlitas t ex av förlag som behöver äldre bilder till sina böcker. Det är även rätt populärt att ge inramade, avfotograferade förstasidor från födelsedagen till jubilarer. Dessutom kan bilderna vara intressanta när offentliga lokaler av olika slag ska inredas.

Några av besökarna ville studera arkiven lite närmre. T e x så passade Håkan Malmström på att titta på sina gamla medarbetarkort från 1970-talet och Mats Strömgren fick hjälp att hitta en bild av sig själv som publicerades i HD på 1980-talet (se bilder).

Efter besöket på Bilder i Syd gick vi tvärs över Rådhustorget och intog en god lunch på restaurang Fellini.

Text: Marianne Rosén

Foto: Kjell Johansén, Marianne Rosén, Mats Strömgren

Senaste kommentaren

20.04 | 18:17

Kära goa Ingrid.. Många samtal och diskussioner har det blivit tidigare år som ibland lett till en artikel i SDS om händelser i Lunds kommun. Kramis Pip

01.03 | 14:53

Hej, är samordnare för en tänkt tur med S/S BORE våren 2022. Intresserade är Flottans män, Svenska Flottans Reservofficersförbund, Malmö Sjöfartsförening samt ytterligare någon förening.

08.01 | 09:33

Hör av dig på lund62@gmail.com

07.01 | 20:47

Bäste Göran
Jag vill så gärna prata med dig om Antoon...
G

Dela den här sidan