Bäste Seniormedlem!

Äntligen är vi igång igen efter två förlorade pandemiår. Och det skall bli kul att erbjuda er en del varierande aktiviteter som vi hoppas kan intressera er!

Och till dig som inte har betalt 2022-års avgift. Gör detta då detta är förutsättningen för oss att göra något roligt tillsammans!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Obs nytt datum!

Tyvärr är Ulf R Johanssons föredrag om Sten Broman samt Fritiof Nilsson Piraten flyttat från den 5 oktober till den 12 oktober, på grund av dubbelbokning! Samma tid kl. 17.00. Vi beklagar detta djupt för er som redan reserverat den 5/10 för att lyssna på Ulf R. Men det blir lika intressant onsdagen 12 oktober!

Samtidigt vill vi gärna ha besked om ditt / ert

deltagande senast 7 oktober. Detta för att beräkna tilltugg och dryck!

Kjell Johansén

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Harz & Wernigerode 8-11/11 2022

Varmt välkommen att följa med på en höstresa till sägenomspunna, natursköna Harz! Här väntar välbevarade medeltida korsvirkesstäder, djupa skogar och häxornas husberg Brocken på oss. Vi åker ångtåg genom det trolska landskapet och besöker även ett klosterbränneri från 1600-talet!

Dag 1

Årets höstresa inleds med turen genom Danmark till färjan som tar oss till tyska Puttgarden. Vi pausar för kaffe och lunch innan vi kommer fram till vårt mål, charmiga staden Wernigerode. Staden är känd för sitt överflöd av vackra korsvirkeshus, bl a det vackra rådhuset, av många ansett som det vackraste i Europa. Och det finns många annorlunda hus att välja mellan, vad sägs om det minsta huset, det äldsta huset, der snedaste huset – vi kommer också att förstå varför Wernigerode kallas för ”Den färgstarka staden i Harz”. Vårt fina hotell ”HKK Wernigerode” ligger centralt strax intill gågatorna i Altstadt. Alla rum är individuellt inredda, hotellet har ett stort spa-område, här finns restaurang och olika salar samt bar. Under kvällen serveras vi en god middag. 

 Dag 2

Efter den härliga frukostbuffén inleder vi dagen med en stadspromenad då vi bekantar oss med vår värdstad. Därefter har vi tid att på egen hand utforska staden och njuta av den mysiga miljön. Varför inte besöka något trevligt café och prova ett glas öl från Wernigerodes eget bryggeri, välkända Hasseröder, om inte stadens kända bakverk ”Baumkuchen” lockar. Vid lunchtid åker vi med vår bekväma buss till pittoreska världskulturarvet Quedlinburg. En underbar liten stad med inte mindre än 1300 korsvirkeshus där vi upplever mer än tusen år av tysk historia i en helt bevarad medeltida stadsbild. Här kan vi strosa runt och insupa atmosfären, beundra de vackra husen och kanske äta en bit på en mysig servering. Nöjda efter en innehållsrik dag återvänder vi till hotellet och äter under kvällen vår middag.

Dag 3

Idag ska vi ut och åka ångtåg! Vi tuffar i sakta mak fram på den smalspåriga järnvägen under en fin tur genom de djupa skogarna. Färden fortsätter genom Harz omväxlande landskap till kejsar- och världsarvskulturstaden Goslar. Staden räknas som en av Tysklands vackraste medeltida städer, och under tidig medeltid vistades kejsarna gärna här och de lät även bygga ett kejsarpalats. Efter en liten stadspromenad blir det tid att på egen hand upptäcka Goslar, stadens mysiga butiker och caféer. Under eftermiddagen besöker vi en liten pärla; det gamla klostret i Vienenburg, idag känt för sin sprit- och likörtillverkning! Givetvis får vi prova och det finns också möjlighet att köpa med sig några goda droppar hem. Väl tillbaka i Wernigerode väntar ikväll vår avskedsmiddag.

Dag 4

Efter en god frukost har det blivit dags att lämna Wernigerode och Harz. På snabba vägar tar vi oss norrut. Det blir pauser för kaffe och lunch, och om tiden tillåter tar vi ett inköps-stopp innan vi via Puttgarden-Rödby anländer till Danmark. Under kvällen är vi tillbaka i Malmö. Vi har säkert många vackra, spännande och glada minnen med oss hem!

Pris från 30 pers: 4 500 kr per person för betalande medlemar, för icke medlemar 4 995 kr

Enkelrumstillägg: 600 kr

 I priset ingår: Resa i helturistbuss, bro-, färje- och vägavgifter, 3 övernattningar i dubbelrum, halvpension fr o m middag dag 1 t o m frukost dag 4, turistskatt (gästavgift), stadspromenad i Wernigerode, besök i Quedlinburg och Goslar inkl stadspromenader, besök på klosterbränneri med guidning och provsmakning, ångtågstur. Inköpsstopp, överraskningar samt reseledare. Glöm inte covidbeviset! Med reservation för ändringar i programmet utanför vår kontroll.

OBS! Ändrat datum för bindande anmälan senast 23/9 OBS! Ändrat datum!!! Anmälan till Kjell Johansen dr.moppe1950@yahoo.se, det går bra att ringa också på 070 466 35 64.

 

Dags för musikalen Anastasia på Operan

Berättelsen om den ryska, gåtfulla och begåvade Anastasia blev 1956 film med Ingrid Bergman, musikalisk tecknad film med Meg Ryans röst 1997 och därefter Broadwaymusikal baserad på senaste filmen.

Nu visas Anastasia på Malmö Opera med Tuva B Larsen som Anastasia och Lill Lindfors som änkekejsarinnan, Anastasias farmor.
Anastasia föddes 1901 som yngsta dotter i den sista ryska tsarfamiljen Romanov, som mördades av revolutionärerna 1918.
Men ryktet spreds att Anastasia hade undkommit.

Änkekejsarinnan, som flytt till Paris, utfäste en belöning till den som kunde finna Anastasia.
I S:t Petersburg vill den fattige Dimitrij, spelad av Andreas Weise, komma åt belöningen genom att klä ut en fattig flicka och visa upp för änkekejsarinnan i Paris, där dramat utspelas i ett sjudande nöjesliv och med mycket musik. Ett känt sångstycke är ”Once upon a December”. 

Malmö Opera beskriver föreställningen som ett gripande, storslaget, fantasifullt äventyr med humor och kärlek. För regi svarar Johanna Hybinette. Dirigent är Joakim Hallin. Terrence McNally skrev manus och Stephen Flaherty musiken.

Vi har ett litet antal biljetter till föreställningen 14 september klockan 19 på raderna 14 och 15 till ett rabatterat pris på 655 kronor. Föreställningen varar 2,5 timme inklusive paus och är tillåten från 7 år.

Anmälan till operaombud Göran Martelius lund62@gmail.com eller 0705750295.
Max två biljetter per medlem. Besked om tilldelning eller slutsålt kommer direkt. Betalning till Skånes Journalistförenings plusgiro 20 55 72-1 senast 8 juli.

Mer om Anastasia:

Anastasias far var tsar Nicolaj II och modern var Alexandra av Hessen. Familjen bodde i Jekaterinburg.
I samband med ryska revolutionen 1918 mördades hela tsarfamiljen i S:t Petersburg, men det dröjde till 1989 innan kropparna hittades efter föräldrarna och tre av barnen i familjen Romanov.
2001 helgonförklarades familjen som martyrer av rysk-ortodoxa kyrkan.
Anastasia och brodern Alexej påträffades 2008. Samma år fastslog Rysslands högsta domstol att avrättningen av familjen var ett brott. Hela familjen är begravd i S:t Petersburg.
Myten om att Anastasia var i livet spreds länge. Flera kvinnor försökte övertyga omvärlden att de var Anastasia.